ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο Aυv@vισμός στο διάλειμμα της Δουλειάς αυξάνει την Απόδοσή των Εργαζομένων, σύμφωνα με τους Επιστήμονες!

Καθώς καθόμαστε στα μισοσκότεινα δωμάτια μας μπροστά σε παλιές οθόνες υπολογιστή, συχνά φανταζόμαστε όλα αυτά τα όμορφα γραφεία και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στους εργαζόμενους τους. Ονειρευόμαστε έναν χώρο εργασίας όπου είναι εντάξει να κοιμάσαι (σε ειδικά δωμάτια γεμάτα κουβέρτες και μάσκες ύπνου, κατά προτίμηση).

Όπου οι διακοπές είναι απεριόριστες. Όπου οι ώρες εργασίας είναι ευέλικτες. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα πράγματα θα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, καλύτερους και πιο αποδοτικούς μακροπρόθεσμα. Κάτι που ίσως ισχύει. Οτιδήποτε συμβάλλει στην ισορροπία ζωής/δουλειάς, μειώνει το άγχος και κάνει το γραφείο πιο ευχάριστο είναι πιθανόν κάτι θετικό.

Αλλά μπορεί να μην είναι απλά οι διακοπές, ένα καλό διάλειμμα για μεσημεριανό ή ένας υπνάκος. Φαίνεται ότι η επόμενη τάση είναι το διάλειμμα για αυvανισμό.

Ο Aυvαvισμός στο διάλειμμα της Δουλειάς αυξάνει την Απόδοσή των Εργαζομένων, σύμφωνα με τους Επιστήμονες! - Εικόνα1

Ένα πρόσφατο άρθρο από το Ravishy ισχυρίζεται ότι το διάλειμμα για αυvανισμό είναι το καινούριο διάλειμμα για τσιγάρο, καθώς περιγράφεται σαν ένας έξυπνος τρόπος για να τονώσουμε την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα μας.

Και πέρσι, μια έρευνα από το Guyfi – μια οργάνωση με θαλάμους αυvανισμού για άντρες – ανακάλυψε ότι το 40% των εργαζόμενων στη Νέα Υόρκη αυvανίζεται ενώ βρίσκεται στην δουλειά. Οι εργαζόμενοι αυτοί σχολίασαν θετικά τους θαλάμους που τους επιτρέπουν να κάνουν ένα διάλειμμα από το γραφείο και να μειώσουν το άγχος.

Αλλά είναι όντως καλή ιδέα για την παραγωγικότητα στον εργασιακό χώρο;

Ναι, από ψυχολογικής άποψης.

Ο Mark Sergeant, λέκτορας ψυχολογίας στο Nottingham Trent University, είπε ότι ένα διάλειμμα για αυvανισμό θα ήταν πολύ αποτελεσματικό για την δουλειά, περιγράφοντας το σαν έναν τέλειο τρόπο για να μειωθεί η ένταση και το άγχος.

Ο Aυvαvισμός στο διάλειμμα της Δουλειάς αυξάνει την Απόδοσή των Εργαζομένων, σύμφωνα με τους Επιστήμονες! - Εικόνα2

Πιστεύει επίσης ότι τα διαλείμματα για αυvανισμό είναι μια καλή μορφή αυτο-κινητοποίησης, δίνοντας στους εργαζόμενους κάτι για να περιμένουν σαν επιβράβευση που έκαναν όλα όσα είχαν στην λίστα τους.

Ο ψυχολόγος και σύμβουλος Dr Cliff Arnall συμφωνε:

“Θα περίμενα ότι μια πολιτική αυv@νισμού θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συγκέντρωση, λιγότερη επιθετικότητα, υψηλότερη παραγωγικότητα και πιο πολλά χαμόγελα. Σίγουρα ένα διάλειμμα για αυvανισμό για λόγους βαρεμάρας ή για να ξεφύγει κανείς από την δουλειά, θα αύξανε την συγκέντρωση στην δουλειά.”

Ο Dr Arnall ανησυχεί κυρίως για την ρύθμιση του χρόνου και για το αν θα μπορούν οι εργαζόμενοι να έρθουν σε οpγασμό.

Ο Aυvαvισμός στο διάλειμμα της Δουλειάς αυξάνει την Απόδοσή των Εργαζομένων, σύμφωνα με τους Επιστήμονες! - Εικόνα3

Τονίζει την πιθανότητα εκνευρισμού σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν έρθει σε οpγασμό, αλλά και την πίεση να τελειώσει γρήγορα κατά την διάρκεια του διαλείμματος του. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αυτή η σeξουαλική επιβράβευση να θολώσει τα όρια και να προκαλέσει ακατάλληλες συμπεριφορές.

Ο Dr Arnall συνιστά τα διαλείμματα αυvανισμού να μην είναι επικεντρωμένα σε φαντασιώσεις για κάποιον συνάδελφο – καθώς μπορεί να προκαλέσει γνωστική δυσλειτουργία – ενώ ο Dr Sergeant ανησυχεί για το αν η εισαγωγή οποιασδήποτε μορφής σeξουαλικής συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι άλλες μορφές σeξουαλικής συμπεριφοράς, όπως αυτές που συνδέονται με την κακοποίηση, είναι πιο αποδεκτές.

Στην ουσία, αυτά τα διαλείμματα θα πρέπει να γίνονται μόνο αν το κίνητρο είναι η ανακούφιση από το στρες και η αυθεντική επιθυμία για διάλειμμα – όχι αν παρακινούνται από έντονη σeξουαλική επιθυμία.

Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι σίγουροι ότι θα έρθουν σε οpγασμό γρήγορα για να αποφύγουν τον εκνευρισμό και για να ωφεληθούν από την μείωση του άγχους.

Ο Aυvαvισμός στο διάλειμμα της Δουλειάς αυξάνει την Απόδοσή των Εργαζομένων, σύμφωνα με τους Επιστήμονες! - Εικόνα4

Επίσης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσέχουν ώστε να αυτοϊκανοποιούνται ήσυχα και διακριτικά, για να μην κάνουν τους άλλους να νιώσουν άβολα. Αλλά αν μπορείτε να τα καταφέρετε όλα αυτά, έναν τέτοιο διάλειμμα μπορεί να είναι καλή ιδέα.

Είναι πιο υγιεινό από το διάλειμμα για τσιγάρο, πιο εύκολο από τον υπνάκο στην τουαλέτα και – από την στιγμή που μπορείτε να έρθετε σε οpγασμό – θα νιώσετε πιο χαρούμενοι, λιγότερο αγχωμένοι και πιο συγκεντρωμένοι. Μπορεί να δυσκολευτείτε να πείσετε τον εργοδότη σας, όμως.

Ο αυvανισμός ακόμη θεωρείται θέμα ταμπού – ειδικά για τις γυναίκες – και η ιδέα να συμβαίνει στον εργασιακό χώρο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις.

Εσείς τι πιστεύετε;

Credit: metro.co.uk
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Loading...