ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αuν@νισμoς: Μύθοι και αλήθειες για τις επιπτώσεις του. Και όμως πολλά δεν ξέρουμε

Advertisement

Ο αυν@νισμός είναι μια φυσιολογική και υγιής δραστηριότητα με λίγες παρενέργειες. Πολλοί παράξενοι ισχυρισμοί περιβάλλουν τον αυν@νισμό, όπως ότι προκαλεί… τύφλωση, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις αξιώσεις είναι αναληθείς.

Ο αυν@νισμός είναι όταν ένα άτομο διεγείρει τα γεννhτικά oργανα του για ευχαρίστηση, η οποία μπορεί, ή όχι να οδηγήσει σε oργασμό. Ο αυν@νισμός είναι κοινός στους άνδρες και τις γυναίκες όλων των ηλικιών και παίζει ρόλο στην υγιή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ των εφήβων ηλικίας 14-17 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 74% των ανδρών και το 48% των θηλυκών αυν@νίζεται. Μεταξύ των ηλικιωμένων, περίπου το 63% των ανδρών και το 32% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 57-64 ετών αυν@νίζεται.

Οι άνθρωποι αυν@νίζονται για πολλούς λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν την απόλαυση, την απόλαυση, τη διασκέδαση και την αποσυμπίεση από την ένταση της ημέρας (στρες). Μερικά άτομα αυν@νίζονται μόνα τους, ενώ άλλα αυν@νίζονται μαζί με τον/την σύντροφό τους.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις πιθανές παρενέργειες του αυν@νισμού και διαχωρίζει τα γεγονότα από την μυθοπλασία. Αναφέρει επίσης ορισμένα από τα οφέλη που έχει ο αυν@νισμός για την υγεία του ατόμου.

Αυν@νισμός: Μύθοι

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον αυν@νισμό. Παρόλο που πολλοί από αυτούς έχουν καταρριφθεί αρκετές φορές, εντούτοις με κάποιον… ανεξήγητο τρόπο επανεμφανίζονται ξανά και ξανά στην δημόσια σφαίρα.

Οι περισσότεροι ισχυρισμοί σχετικά με τον αυν@νισμό δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Συχνά δεν υπάρχουν καν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο αυν@νισμός προκαλεί οποιαδήποτε από τις δήθεν ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Ο αυν@νισμός ΔΕΝ προκαλεί:

τύφλωση
τριχοφυία στις παλάμες
ανικανότητα αργότερα στη ζωή
στuτική δυσλειτουργία
συρρίκνωση του πέους
καμπυλότητα του πeους
χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων
υπογονιμότητα
ψυχική ασθένεια
σωματική αδυναμία
Ορισμένα ζευγάρια ανησυχούν ότι η σeξουαλική τους ζωή είναι ανεπαρκής, αν κάποιος από αυτούς αυν@νίζεται. Αυτό είναι επίσης ένας μύθος.

Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες συνεχίζουν να αυν@νίζονται είτε μόνοι τους είτε μαζί όταν είναι σε σχέση, ή παντρεμένοι και πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα ευχάριστο μέρος της σχέσης τους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αυν@νίζονται έχουν πιο ευτυχισμένους γάμους σε σύγκριση με εκείνες που δεν αυν@νίζονται.

Αυν@νισμός: Τι παρενέργειες έχει

Ο αυν@νισμός είναι αβλαβής. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν ελαφριές πληγές ή ευαισθησία στο δέρμα στα γeννητικά oργανα, αλλά αυτό συνήθως περνάει σε λίγες μέρες.

Εάν οι άνδρες αυν@νίζονται με μεγάλη συχνότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανίσουν ένα ελαφρύ πρήξιμο του πeους που ονομάζεται οίδημα. Αυτό το πρήξιμο συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες μέρες.

Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

Ενοχή

Μερικοί άνθρωποι που ανησυχούν ότι ο αυν@νισμός έρχεται σε σύγκρουση με τις θρησκευτικές, πνευματικές ή πολιτιστικές τους πεποιθήσεις μπορεί να βιώσουν συναισθήματα ενοχής. Ωστόσο, ο αυν@νισμός δεν είναι ανήθικος ή λάθος, και η αυτοϊκανοποίηση δεν είναι επαίσχυντη.

Μειωμένη αίσθηση στο σeξ

Αν οι άνδρες έχουν μια έντονη μέθοδο αυν@νισμού που συνεπάγεται πολύ σφιχτή λαβή στο πeος τους, μπορεί να βιώσουν μειωμένη αίσθηση στο σeξ. Αυτό λύνεται με την πάροδο του χρόνου, αν αλλάξουν την “τεχνική” με την οποί αυν@νίζονται.

Η ενισχυμένη διέγερση, όπως η χρήση ενός δονhτή, μπορεί να αυξήσει τη διέγερση και τη γενική σeξουαλική λειτουργία. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δονhτή αναφέρουν βελτιωμένη σeξουαλική λειτουργία και λίπανση.

Καρκίνος του προστάτη

Τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό σε επιστημονικούς όρους, σχετικά με το αν ο αυνaνισμός αυξάνει, ή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές πρέπει να διεξάγουν περισσότερες μελέτες προτού καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.

Μια μελέτη του 2003 κατέδειξε ότι οι άνδρες που εκσπeρμάτιζαν περισσότερο από πέντε φορές την εβδομάδα σε ηλικία 20-29 ετών ήταν κατά 33% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που εκσπeρμάτιζαν λιγότερο συχνά.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος οφείλεται στο γεγονός, ότι η συχνή εκσπeρμάτιση μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση καρκινογόνων παραγόντων στον αδένα του προστάτη.

Μια παρόμοια σχέση μεταξύ συχνής εκσπeρμάτισης και χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του προστάτη αναδείχτηκε και σε μια μελέτη του 2016. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που εκσπeρμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα είχαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Αντίθετα, μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η συχνή δραστηριότητα στην ηλικία 20-39 ετών στον άνδρα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ειδικά εάν περιλάμβανε τακτικό αυν@νισμό.

Αυν@νισμός: Οφέλη για την υγεία

Ο αυν@νισμός έχει πολλά οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας.

Λίγες μελέτες επικεντρώνονται εξειδικευμένα στα οφέλη του αυν@νισμού, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η σeξουαλική διέγερση, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης μέσω αυν@νισμού, πετυχαίνει τα ακόλουθα:

μείωση του στρες
καλύτερη ποιότητα ύπνου
καλύτερη συγκέντρωση
καλύτερη ψυχική διάθεση
πιο ήπιες κράμπες περιόδους στις γυναίκες
μείωση του πόνου
πιο ικανοποιητικό κρεβάτι

Ο αυν@νισμός έχει επίσης αναγνωριστεί ως μια στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας, προωθώντας την οικειότητα, την εξερεύνηση του ευατού, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου, την μείωση της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την πρόληψη των σeξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και της μετάδοσης του ιού HIV (AIDS).

Ο αυν@νισμός έχει επίσης οφέλη υγείας ειδικά για τις μεγαλύτερες γυναίκες, όπως λιγότερη ξηρότητα κόλπου και μειωμένο πόνο κατά τη διάρκεια της πράξης.

newsit

Φόρτωση Διαφημίσεων...