ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Όχι, το βήξιμο δεν μπορεί να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή

Advertisement

Πρόσφατα έγινε και πάλι viral ο ισχυρισμός ότι ο έντονος βήχας μπορεί να λειτουργήσει ως CPR (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ) και να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή έως ότου ο ασθενής μεταβεί στο νοσοκομείο. Ωστόσο ο ισχυρισμός είναι ψευδής και δυνητικά επικίνδυνος

Στην πραγματικότητα, πολυάριθμοι ιατρικοί οργανισμοί έχουν στο μεγαλύτερο βαθμό διαψεύσει τους ισχυρισμούς και τις προτροπές του δημοσιεύματος: μεταξύ άλλων η Αμερικανική Καρδιακή Εταιρία, το Συμβούλιο Αναζωογόνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ιρλανδικό Καρδιακό Ίδρυμα, το Βρετανικό Καρδιακό Ίδρυμα.

Οι οργανισμοί σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ωφελιμότητα της πρακτικής σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιακή προσβολή (δηλαδή διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά), και η πρακτική μπορεί μάλιστα να επιβαρύνει την κατάστασή τους.

Η πρακτική δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση υποκατάστατο του CPR, και ειδικά η προσπάθεια να συνεχιστεί η οδήγηση κατά την εμφάνιση μιας καρδιακής προσβολής, μάλλον θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη. Η σύσταση όλων των οργανισμών είναι η διακοπή κάθε καθυστέρησης, και η άμεση κλήση των πρώτων βοηθειών (στην Ελλάδα στο νούμερο 166).

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ορισμένοι ειδικοί [πηγές 123] θεωρούν ότι η πρακτική μπορεί να βοηθήσει σε μια διαφορετική αλλά παραπλήσια περίπτωση: την εμφάνιση αρρυθμιών (δηλαδή ακανόνιστων καρδιακών παλμών). Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο έντονος βήχας μπορεί να επιτρέψει στον ασθενή να κρατήσει τις αισθήσεις του για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά πάντα στα πλαίσια αναμονής βοήθειας, όχι καθυστέρησης ή ενεργής αναζήτησής της (παράδειγμα οδήγησης για μετάβαση στο νοσοκομείο).

Η πρακτική επίσημα χρησιμοποιείται μόνο σε υψηλά ελεγχόμενα εργαστηριακά πλαίσια, όπου κατά τη διάρκεια επέμβασης και υπό ορισμένες συνθήκες, ο γιατρός μπορεί να καθοδηγήσει τον ασθενή να βήξει για να αντιμετωπίσει τις αρρυθμίες του. Όσον αφορά τα καθημερινά πλαίσια όμως, η Αμερικανική Καρδιακή Εταιρία έχει δηλώσει ότι επειδή ο μέσος ασθενής δεν είναι σε θέση να διαχωρίσει την εμφάνιση αρρυθμιών από αυτή της καρδιακής προσβολής, το βήξιμο κατά κανόνα αποτελεί κακή ιδέα.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι το βήξιμο μπορεί να λειτουργήσει ως CPR και να αντιμετωπίσει μια καρδιακή προσβολή είναι ψευδής και δυνητικά επικίνδυνος. Το πρώτο μέλημα των παθόντων πρέπει να είναι η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Αρθρογράφος – Ερευνητής
Φόρτωση Διαφημίσεων...