ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Δυσανεξία στην γλουτένη: Οχτώ σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Advertisement

Δυσανεξία στην γλουτένη: Ποια είναι η σχέση σας με τη γλουτένη; Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με την ετικέτα χωρίς γλουτένη επειδή πιθανότατα το έχετε διαβάζει ή ακούσει στην καθημερινότητα σας. Ωστόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας;

Δυσανεξία στην γλουτένη: Ποιες διαταραχές σχετίζονται με την γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Όταν πρόκειται για την κατανόηση όλων των προβλημάτων σχετικά με τη γλουτένη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τις διαφορές μεταξύ των περιπτώσεων που συνδέονται με αυτήν. Υπάρχει η κοιλιοκάκη, η αλλεργία στο σιτάρι και / ή η ευαισθησία στη γλουτένη.

Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η λήψη γλουτένης προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο. Σχηματίζονται αντισώματα και προσβάλλουν το λεπτό έντερο. Ανιχνεύεται μέσω εξέτασης αίματος. Μερικά από τα εκατοντάδες συμπτώματά του, περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, σκοτοδίνη και απώλεια βάρους. Με αλλεργία στο σιτάρι, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, συριγμό και διάρροια.

Η ευαισθησία στη γλουτένη μιμείται τα σημάδια της κοιλιοκάκης. Μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι έχετε. Ας εξετάσουμε μερικά από τα σημάδια όλων αυτών των διαταραχών.

Δυσανεξία στην γλουτένη: Ποιες είναι οι συνέπειες

Επειδή τα προβλήματα γλουτένης μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητά του οργανισμού να απορροφά τις βιταμίνες και τα μέταλλα, απαραίτητα στοιχεία όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορεί να εξαντληθούν. Η διάβρωση και η αποσύνθεση του σμάλτου είναι κοινές συνέπειες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την BMC Gastroenterology, συνδέει τα στοματικά έλκη με την ευαισθησία της γλουτένης.

Δυσανεξία στην γλουτένη: Οχτώ σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε - Εικόνα 1

Κόπωση

Η κόπωση σχετίζεται με τόσες πολλές καταστάσεις που είναι δύσκολο να εντοπίσουμε την αιτία. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η γλουτένη συνδέεται με την κόπωση είναι επειδή προκαλεί φλεγμονή σε εκείνους με ευαισθησία ή κοιλιοκάκη. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει υποτονικότητα και λήθαργο.

Μυϊκό άλγος

Και πάλι εδώ, η φλεγμονή που σχετίζεται με γλουτένη είναι ο ένοχος. Ο πόνος μπορεί να ξεσπάσει στους μύες ή να προκαλέσει αρθριτικό πόνο. Μερικοί άνθρωποι βρήκαν ανακούφιση μόλις έκοψαν από τη διατροφή τους τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Πονοκέφαλοι

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια βρήκαν ότι εκείνοι με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία σε γλουτένη είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών και χρόνιων πονοκεφάλων. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που έπασχαν από γλουτένη, ανέφεραν πονοκεφάλους και περίπου το 30% των ασθενών είχαν κοιλιοκάκη.

Μούδιασμα στα άκρα

Είχατε ποτέ ανεξήγητα μουδιάσματα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σας; Για μερικούς, η γλουτένη είναι η αιτία που ενεργοποιεί αντιδράσεις στο νευρικό σύστημα. Με την κοιλιοκάκη, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν νευροπάθεια ή νευρική βλάβη. Άλλοι που έχουν ευαισθησία μπορεί να νιώθουν τσούξιμο ή μούδιασμα που ξεκινούν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αύξηση ή απώλεια βάρους

Αν το βάρος σας αυξηθεί χωρίς κάποια λογική εξήγηση, η γλουτένη θα μπορούσε να επηρεάζει το έντερο σας. Εκτός από τις φλεγμονές μπορεί να προκληθούν διαταραχές στην παραγωγή της κορτιζόλης. Περισσότερη κορτιζόλη σημαίνει περισσότερο λίπος στην κοιλιά.

Από την άλλη, όταν η γλουτένη εμποδίζει την απορρόφηση θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.

Δυσανεξία στην γλουτένη: Οχτώ σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε - Εικόνα 2

Πεπτικά προβλήματα

Το φούσκωμα, τα υπερβολικά αέρια, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, είναι από τα πρώτα σημάδια της δυσανεξίας στη γλουτένη. Ο πόνος στο στομάχι και άλλες πεπτικές δυσλειτουργίες αμέσως μετά από την κατάποση, είναι συνήθως μια απάντηση που δείχνει ότι κάτι βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Θέματα δέρματος

Εξανθήματα. Ψωρίαση. Έκζεμα. Ακμή. Το δέρμα είναι συχνά το πρώτο όργανο που θα προσβληθεί όταν εμφανιστεί κάποιος εισβολέας. Συχνά η σύνδεση με την γλουτένη είναι δύσκολο να γίνει. Εάν επηρεάζει το έντερο και το αίμα σας, μπορεί να εμφανιστεί και στο δέρμα.

Πηγή

Φόρτωση Διαφημίσεων...