ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες

Advertisement

Μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση μιας νεαρής Σμυρνιάς και με τη βοήθεια του Φωτογραφικού Αρχείου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, αναβιώνουμε την πιο σκοτεινή σελίδα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας , 94 χρόνια μετά τη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης το Σεπτέμβριο του 1922

 

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 3

.td_uid_1_5c8c6dd1c389f_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_1_5c8c6dd1c389f_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

«Οι γονείς μου κατοικούσαν στη Σμύρνη και ωνομάζοντο Ανδρομάχη και Κωνσταντίνος Χατζημάρκου. Ο πατέρας μου είχε ξενοδοχείο ύπνου, καφενείο και ηλεκτροκίνητο καφετριβείο “η Μόκα” στην προκυμαία της Σμύρνης. Γεννήθηκα στη Σμύρνη, στο ξενοδοχείο μας, στες 15 Μαρτίου του 1909. Επειδή οι αδελφές μου μεγάλωσαν και δεν ήθελε ο πατέρας μου να ζούμε στο ξενοδοχείο, κατοικήσαμε σ’ άλλο προάστειο, τον Κιός Τεπέ.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 4

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 5

Το σπίτι μας ήταν μία ωραία έπαυλις σ’ ένα ύψωμα, από όπου εφαίνετο ωραία η κίνησις του κόλπου…

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 6

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 7

Η ζωή μας κυλούσε ήρεμη και ανέφελη, την ευτυχία μας δε τη μεγάλωσε ο Ελληνικός στρατός, που κατέλαβε τη Σμύρνη. Θυμούμε μάλιστα με τι λαχτάρα στες 2 Μαΐου 1919 τους υποδεχθήκαμε στο σπίτι μας, τον χορό που έδωσε ο πατέρας μου στον 1ον λόχο των ευζώνων, που ήλθε στο χωριό καθώς και τον Εθνικόν Ύμνον που για πρώτη φορά έπαιξα στο πιάνο με την αδελφούλα μου. Έτσι πέρασαν τρία χρόνια γεμάτα χαρά και ευτυχία, που βλέπαμε τη Σμύρνη μας γαλανόλευκη.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 8

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 9

Η ευτυχία μας όμως δεν βάσταξε πολύ· και μια μέρα του 1922, στες 14 Αυγούστου , μάθαμε την οπισθοχώρησι του Ελληνικού στρατού. Στην αρχή μας φάνηκε απίστευτο, γιατί ο εγωϊσμός μας δεν μας άφινε να το πιστέψωμε.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 10

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 11

Και όμως ένα Σάββατο… ακούστηκε ο φοβερός ερχομός των Τούρκων…»

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 12

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 13

Η Αμφιλύκη Χατζημάρκου, ήταν ένα κορίτσι που μεγάλωνε στη Σμύρνη ανέμελα και με σχετική οικονομική άνεση μέχρι την καταστροφή της πόλης το Σεπτέμβριο του 1922. Η αφήγησή της αναβιώνει μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης, που σφράγισε επί της ουσίας το θάνατο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και την αποτυχία της υλοποίησης της Μεγάλης Ιδέας. Μικρασιατική Καταστροφή για τους Έλληνες, Αγώνας Ανεξαρτησίας (Kurtuluş Savaşı) για τους Τούρκους …

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 14

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 15

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 1923 ο τουρκικός στρατός, ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ και οι άτακτοί του, μπήκαν στην Σμύρνη. Επτά μέρες πριν είχε αποχωρήσει και το τελευταίο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα από τη Μικρά Ασία με το Μέτωπο να έχει καταρρεύσει από τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 16

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 17

Η ήττα του Ελληνικού στρατού και η κατάληψη της πόλης από τους κεμαλικούς βρήκε την οικογένεια της Αμφιλύκης απροετοίμαστη. Αναζήτησαν ασφάλεια «στο στόμα του λύκου», στο ξενοδοχείο της Προκυμαίας, αλλά κατάφεραν να σωθούν με τη βοήθεια ενός άλλου ξενοδόχου μουσουλμάνου, πιθανόν του Ναΐμ Μούλαβιτς, ιδιοκτήτη των «Σμύρνα Παλάς» και «Σπλέντιτ Παλάς».

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 18

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 19

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αντάλλασαν εξυπηρετήσεις και προστασία κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας και της ελληνικής κατοχής του 1919-1922, ως τεχνολογία επιβίωσης απέναντι στις υπερβάσεις των αρχών και τη βιαιότητα των ατάκτων ενόπλων ομάδων. Μόνο που τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 1922 οι παλιές ασφαλιστικές δικλείδες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς…

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 20

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 21

Φωτιά, μαχαίρι και θάλασσα

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 22

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 23

Όποιος μπορέσει ας σωθή· η Σμύρνη καίεται

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 24

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 25

«Την Τετάρτη το βράδυ έρχεται ο Τούρκος ξενοδόχος και μας λέγει: “Όποιος μπορέσει ας σωθή· η Σμύρνη καίεται”» περιγράφει η Αμφιλύκη Χατζημάρκου στην σπάνια σήμερα έκδοση «Από τας ημέρας της Μικρασιατικής Καταστροφής, Αυτοβιογραφίαι των Προσφύγων Κοριτσιών του Οικοτροφείου του Διεθνούς Συνδέσμου Γυναικών» (Αθήνα, 1926).

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 26

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 27

«Βγήκαμε όλοι έξω και βλέπομε τη Σμύρνη να καίεται από τέσσερα μέρη και όλος ο κόσμος να φωνάζη και να μη ξεύρη που πηγαίνει. Ο πατέρας μου βλέποντας το κακό που γινότανε έξω, αποφάσισε να καούμε εκεί για να μη πέσωμε στα χέρια των θηρίων αυτών».

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 28

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 29

Ο πατέρας μου βλέποντας το κακό που γινότανε έξω, αποφάσισε να καούμε εκεί για να μη πέσωμε στα χέρια των θηρίων αυτών.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 30

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 31

«Η απόφασις του ήτο σταθερά. Η μητέρα μου κ’ εμείς με κλάματα τον παρακαλούσαμε να φύγωμε. Τόσο τραγικό το σύμπλεγμα αυτό φάνηκε στον Τούρκο ξενοδόχο που ήρθε και είπε στη μητέρα μας:

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 32

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 33

“Έλα πάρε τα παιδιά σου και θα σωθούμε όλοι μαζί. Έχω ατμάκατο”. Μια αχτίνα χαράς μας παρηγόρησε και αφού μας έδωσαν σκεπάσματα οθωμανικά μαζί με τη μητέρα και αδελφή του ξενοδόχου μας παρέλαβον μερικοί ωπλισμένοι Τούρκοι και μας πήγαν στην ατμάκατο.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 34

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 35

Προχωρήσαμε λίγο και ύστερα από πολλά εμπόδια, γιατί τα πτώματα των πνιγμένων κτυπούσαν δεξιά και αριστερά στην ατμάκατο, σταθήκαμε στο μέσον του κόλπου. Μπροστά στα μάτια μας είχαμε το τραγικό θέαμα, που μας παρουσιάζει φωτιά, μαχαίρι και θάλασσα. Σ’ όλη μου τη ζωή δε θα ξεχάσω την τραγική αυτή νύχτα».

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 36

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 37

Μπροστά στα μάτια μας είχαμε το τραγικό θέαμα, που μας παρουσιάζει φωτιά, μαχαίρι και θάλασσα. Σ’ όλη μου τη ζωή δε θα ξεχάσω την τραγική αυτή νύχτα.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 38

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 39

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία από την ανατίναξη της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 40

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 41

Η φωτιά διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922 (31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο). Καθώς η οικογένεια Παπαμάρκου προσπαθούσε να διαφύγει, ο πατέρας συνελήφθη. Στην αφήγησή της η Αμφιλύκη χρησιμοποιεί το παλιό ημερολόγιο αλλά και αυτές οι ημερομηνίες φαίνεται πως είναι συγκεχυμένες στο μυαλό της.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 42

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 43

«Στες 4 το πρωΐ της 1ης Σεπτεμβρίου φθάσαμε στο Κορδελιό, προάστειο της Σμύρνης. Οι Τούρκοι για να δείχνουν δυσκίολες στους χριστιανούς, ζητούσαν διάφορα πιστοποιητικά. Ο πατέρας κατώρθωσε με τη βοήθεια ενός δικηγόρου, Τούρκου να κάνη ένα τέτοιο πιστοποιητικό, που έπρεπε να επικυρωθή από την Τουρκική κυβέρνησι, και γι αυτό πήγε στο Διοικητήριο. Αλά δυστυχώς για μας εκεί κρατήθηκε από τους Τούρκους.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 44

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 45

Ήτανε Σαββάτο στες 15 Σεπτεμβρίου του 1922, η πιο δυστυχισμένη μέρα της ζωής μου . Αφού άδικα γυρέψαμε να τον σώσωμε και δεν μπορέσαμε, στες 15 Σεπτεμβρίου το πρωΐ φύγαμε αφήνοντας πίσω μας τον καλό μας πατέρα, περιουσία, σπίτι και την πατρίδα μας, με ένα επίτακτο Αμερικανικό που ήλθε να μας σώση».

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 46

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 47

Πιθανόν αναφέρεται στο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα που επιτρέπονταν η ελεύθερη αποχώρηση του χριστιανικού πληθυσμού από τον Τουρκικό στρατό. Φαίνεται ότι η οικογένεια εξάντλησε άδικα κάθε περιθώριο για τη σωτηρία του πατέρα…

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 48

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 49

Ξεριζωμός

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 50

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 51

Φύγαμε αφήνοντας πίσω μας τον καλό μας πατέρα, περιουσία, σπίτι και την πατρίδα μας

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 52

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 53

Ο ξεριζωμός ενός μεγάλου μέρους του χριστιανικού πληθυσμού, Ελλήνων και Αρμενίων, προς τη μικρασιατική ακτή, που -κατά τους υπολογισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου- έφτανε τις 250.000, άρχισε μετά την ήττα του ελληνικού στρατού και την κατάρρευση του Μετώπου στα μέσα Αυγούστου του 1922.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 54

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 55

Την επομένη της αναχώρησης και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Σμύρνη, οι χιλιάδες των προσφύγων Έλληνες και Αρμένιοι που κατέκλυζαν όλο το μήκος της περίφημης Προκυμαίας “Κε” μάταια περίμεναν πλέον τα επιταγμένα ελληνικά πλοία για τη μεταφορά τους στα γειτονικά ελληνικά νησιά. Μετά από παρέμβαση του Αμερικανού Προξένου G. Horton, στάλθηκαν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά για την εξυπηρέτηση των προσφύγων.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 56

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 57

Οι μαρτυρίες για όσα συνέβησαν στην πόλη πριν την πλήρη εκκένωση της είναι ανατριχιαστικές. Οι Αρμένιοι και οι Έλληνες άντρες από 15 μέχρι και 45 ετών οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού) που βρήκαν τραγικό θάνατο από την εξουθενωτική εργασία και τις ταλαιπωρίες.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 58

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 59

Περίπου 160.000 άντρες δεν γύρισαν ποτέ. Όλη η Σμύρνη καλύφθηκε από τις στριγκλιές και τα ουρλιαχτά των γυναικών που βιάσθηκαν, οι Ευρωπαίοι μάρτυρες διέκριναν ακέφαλα βρέφη στους δρόμους της αρμένικης συνοικίας, ολόκληρες οικογένειες εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ ενώ από τη μανία των Τούρκων δεν γλίτωσαν ούτε οι Γαλλίδες νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού και οι καθολικές αδελφές του Τάγματος του Ελέους που σφαγιάσθηκαν εν ώρα καθήκοντος.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 60

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 61

Ο ευαγγελιστής ιερέας πατήρ Μαλτάς εκτελέσθηκε και ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Αλεξ Μακ Λάχλαν υπέστη βασανιστήρια μέχρι θανάτου. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έστειλε αντιπροσωπεία στον Κεμάλ Ατατούρκ ώστε να συγκαταθέσει στην εκκένωση της πόλης.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 62

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 63

Η εκκένωση της Σμύρνης άρχισε στις 11 Σεπτεμβρίου και διήρκησε μια εβδομάδα. Κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων ο Κεμάλ Ατατούρκ επέτρεψε σε ελληνικά και άλλα πλοία να μπουν στο λιμάνι.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 64

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 65

Όταν η πόλη τυλίχτηκε στις φλόγες στις 13 Σεπτεμβρίου, 19 συνολικά πλοία μπήκαν στη Σμύρνη να σώσουν τον κόσμο.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 66

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 67

Συνολικά 300.000 πρόσφυγες πέρασαν στην Ελλάδα.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 68

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 69

Οι εμπρησμοί κατέστρεψαν τα 3/5 της έκτασης της Σμύρνης αφήνοντας άθικτη την τουρκική συνοικία. Από τις φωτιές δεν γλίτωσαν ούτε τα πολυτελή κτίρια της πόλης, όπως το Sporting Club, τα κομψά ξενοδοχεία του Και, τα εστιατόρια και οι επαύλεις. Από τις 46 ορθόδοξες εκκλησίες σώθηκαν οι τρεις.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 70

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 71

Τα τελευταία τραγικά δείγματα της σμυρνιώτικης φωτογραφίας

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 72

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 73

Την έκταση της καταστροφής αποτυπώνει καρέ καρέ η συλλογή φωτογραφιών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που έχει αξιοποιηθεί από το νεοϊδρυθέν Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης και ψηφιοποίησης του σχετικού με τον ελληνισμό της Σμύρνης υλικού που βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 74

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 75

«Αυτή η σχετικά άγνωστη ιδιωτική συλλογή, που παραχωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι επί της ουσίας τα τελευταία τραγικά δείγματα της σμυρνιώτικης φωτογραφίας» επισημαίνει ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, υπενθυμίζοντας πως η Σμύρνη, η Νέα Υόρκη της Ανατολής όπως αποκαλείτο λόγω της ιδιαίτερης κουλτούρας της, είχε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων της εικόνας: επαγγελματίες φωτογράφους, φωτορεπόρτερ, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές  αλλά και απλούς ανθρώπους που ήταν εξοικειωμένοι με τη φωτογραφία και την εικονοληψία.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 76

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 77

«Από τέτοιες συλλογές όχι μόνο ξαναζούμε την καταστροφή αλλά βλέπουμε και πως οι άνθρωποι αποτύπωναν την ιστορία» τονίζει ο κύριος Βαρλάς.

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 78

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες - Εικόνα 79

Πηγή Φωτογραφιών: Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τη βοήθεια τον Μιχάλη Βαρλά, επιμελητή και υπεύθυνο τεκμηρίωσης της έκθεσης του Ψηφιακού Μουσείου Νέας Σμύρνης, καθώς και την Νίκη Μαρκασιώτη, υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

.

Πηγή

Advertisement