ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η “είδηση” βιασμού του καταδικασθέντα για τη δολοφονία της Ε. Τοπαλούδη ΔΕΝ είναι πρόσφατη

Advertisement

Άρθρα που κάνουν λόγο για τον βιασμό ενός από τους καταδικασθέντες για τη δολοφονία της Ε. Τοπαλούδη κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες.

Παραδείγματα: fantasmataki.comomorfhzwh.grnassosblog.grgreekzone.gr.

Στο κείμενο διαβάζουμε ότι ένας από τους καταδικασθέντες ισχυρίζεται ότι βιάστηκε από συγκρατούμενούς του στις φυλακές Αυλώνα. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός του επιβεβαιώνεται από γιατρούς του νοσοκομείου που διεκομίσθη. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο κείμενο:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από πηγές του Ευαγγελισμού, στον 19χρονο διαπιστώθηκε ρήξη πρωκτικού δακτυλίου, εύρημα συμβατό με παρά φύσει ασέλγεια.

Το άρθρο όπως αναρτήθηκε στο fantasmataki.com.

 

Είδηση του 2018

Το κείμενο είναι ακριβής αντιγραφή του ρεπορτάζ που δημοσιοποιήθηκε στο Πρώτο Θέμα στις 11/12/2018. Αν και στην αρχή της είδησης διαβάζουμε ότι ασφαλείς πληροφορίες από το νοσοκομείο κάνουν λόγο για βιασμό, ωστόσο στη συνέχεια του κειμένου δηλώνεται ότι ο ιατροδικαστής δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του κρατούμενου:

“Ο Αλβανός χθες το βράδυ μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και ακολούθως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για έλεγχο. Ήταν χτυπημένος και είπε στους γιατρούς ότι στις φυλακές τον βίασαν. Ωστόσο από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψε κακοποίηση. Μετά τον έλεγχο από τους ιατρούς διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία του και, όπως έγινε γνωστό, μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.”

Όπως εντοπίζεται και σε άλλα άρθρα που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ εκείνη την περίοδο, ο ισχυρισμός του κρατουμένου δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την κλινική εξέταση στο Κέντρο Υγείας που αρχικά διεκομίσθη. Για το γεγονός εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση και οι κρατούμενοι των φυλακών, κάνοντας λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ένας από τους κρατούμενους που έλαβε μέρος στο ξυλοδαρμό.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα άρθρο που αφορά περιστατικό του 2018. Επίσης, παρουσιάζεται επιλεκτικά μόνο ένα μέρος των γεγονότων κι όχι οι εξελίξεις που ακολούθησαν, στις οποίες καταρρίπτεται με επιστημονικά δεδομένα ο ισχυρισμός του καταδικασθέντα. Η αναδημοσίευση παλαιών ειδήσεων δημιουργεί παρανοήσεις στο κοινό. Η παραπληροφόρηση ενισχύεται όταν στα άρθρα δεν υπάρχει σφαιρική κάλυψη του περιστατικού, αλλά ακολουθείται μία τακτική επιλεκτικής παρουσίασης κάποιων συγκεκριμένων στοιχείων.

Advertisement