ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Βιταμίνη Α: Τα «ύπουλα» συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιες τροφές την περιέχουν – Τι πρέπει να κάνετε

Advertisement

Έλλειψη βιταμίνης Α – Συμβουλές για την υγεία: Πρόκειται για τη ρετινόλη (σ.σ. διαφορετικά, η βιταμίνη Α). Αυτή παίζει ρόλο ρυθμιστή στην όραση. Από εκεί και πέρα, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και την υγεία του δέρματος. Επίσης, η συγκεκριμένη βιταμίνη προέρχεται από το κρέας. Όμως, ως προβιταμίνη λαμβάνεται από φυτικά προϊόντα.

Έλλειψη βιταμίνης Α – Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν οκτώ συμπτώματα, του ασθενούς, ο οποίος παρουσιάζει έλλειψη από τη βιταμίνη Α

– Ξηρό δέρμα: Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Παράλληλα, προστατεύει από τις φλεγμονές (π.χ. λόγω εκζέματος). Η έλλειψη βιταμίνης Α στον οργανισμό συνδέεται στενά με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος.

Βιταμίνη Α: Τα «ύπουλα» συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιες τροφές την περιέχουν – Τι πρέπει να κάνετε - Εικόνα 1

– Ξηροφθαλμία: Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και την όραση. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη της βιταμίνης είναι η ξηροφθαλμία, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του κερατοειδούς ή και στην τύφλωση.

Βιταμίνη Α: Τα «ύπουλα» συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιες τροφές την περιέχουν – Τι πρέπει να κάνετε - Εικόνα 2

Έλλειψη βιταμίνης Α – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα συμπτώματα, του ασθενούς, ο οποίος παρουσιάζει έλλειψη από τη βιταμίνη Α

– Αποδυνάμωση της όρασης τη νύχτα: Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην όραση όταν το φως είναι λιγοστό, κατάσταση γνωστή ως νυκταλωπία. Η αποκατάσταση της έλλειψης με τη βοήθεια συμπληρώματος βοηθά να διορθωθεί η πάθηση σε ποσοστό 50% ή και περισσότερο.

Βιταμίνη Α: Τα «ύπουλα» συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιες τροφές την περιέχουν – Τι πρέπει να κάνετε - Εικόνα 3

– Υπογονιμότητα: Η βιταμίνη Α εμπλέκεται και στην αναπαραγωγική διαδικασία και επηρεάζει τόσο τη γυναικεία όσο και την αντρική γονιμότητα. Παράλληλα, είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με μελέτη του 2011 στην επιθεώρηση Nutrients, η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται στενά με τη δυσκολία σύλληψης, τις επαναλαμβανόμενες αποβολές και τις συγγενείς ανωμαλίες στα έμβρυα.

Βιταμίνη Α: Τα «ύπουλα» συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιες τροφές την περιέχουν – Τι πρέπει να κάνετε - Εικόνα 4

Έλλειψη βιταμίνης Α – Συμβουλές για την υγεία: Επιπλέον, συμπτώματα, του ασθενούς, ο οποίος παρουσιάζει έλλειψη από τη βιταμίνη Α

– Καθυστερημένη ανάπτυξη: Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης Α τείνουν να αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Βιταμίνη Α: Τα «ύπουλα» συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιες τροφές την περιέχουν – Τι πρέπει να κάνετε - Εικόνα 5

– Συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις: Οι συχνές λοιμώξεις, ιδιαίτερα στο αναπνευστικό, έχουν συνδεθεί στενά με την έλλειψη βιταμίνης Α στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών, ενώ μεταξύ των ηλικιωμένων έχει παρατηρηθεί ότι τα υψηλά επίπεδα προβιταμίνης Α (βήτα καροτενίου) στο αίμα συσχετίζονται με λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Βιταμίνη Α: Τα «ύπουλα» συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιες τροφές την περιέχουν – Τι πρέπει να κάνετε - Εικόνα 6

Έλλειψη βιταμίνης Α – Συμβουλές για την υγεία: Τα υπόλοιπα συμπτώματα, του ασθενούς, ο οποίος παρουσιάζει έλλειψη από τη βιταμίνη Α

– Αργή επούλωση πληγών: Η βιταμίνη Α προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος. Η έλλειψή της λοιπόν μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργή ανάπλαση του δέρματος και καθυστέρηση στην επούλωση πληγών και τραυμάτων.

Βιταμίνη Α: Τα «ύπουλα» συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιες τροφές την περιέχουν – Τι πρέπει να κάνετε - Εικόνα 7

– Σπυράκια & ακμή: Η βιταμίνη Α διατηρεί το δέρμα υγιές και δρα ενάντια στις φλεγμονές, επομένως μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ή και θεραπευτικά ενάντια στα σπυράκια και στην ακμή.

Βιταμίνη Α: Τα «ύπουλα» συμπτώματα της ανεπάρκειας – Ποιες τροφές την περιέχουν – Τι πρέπει να κάνετε - Εικόνα 8

Πηγή

Φόρτωση Διαφημίσεων...